Świętujemy dzisiaj Tłusty Czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem w tradycji chrześcijańskiej. Z tej okazji można do woli objadać się różnymi słodkimi przysmakami.
Najpopularniejsze smakołyki w Tłusty Czwartek to oczywiście pączki, nadziewane zwykle marmoladą. Można też wykorzystać do tego konfiturę lub czekoladę. Pączki robi się z drożdżowego ciasta i smaży na głębokim tłuszczu. Nie zawsze jednak były podawane na słodko. W przeszłości pączki nadziewano również słoniną albo mięsem.
Źródło obrazu: https://slodkiblog.pl/przepis-na-najlepsze-domowe-paczki-lepsze-niz-z-cukierni/
Innym przysmakiem są faworki, nazywane czasami chrustem. Są to kruche ciasteczka w kształcie zwiniętych kokardek, które również smaży się na głębokim tłuszczu. Faworki zwykle podaje się posypane cukrem pudrem, ale bez niego też są smaczne.
Źródło obrazu: https://www.wysmakowane.pl/przepisy/przepis-na-faworki-idealne/
Tłusty Czwartek jest niezwykle popularny w Polsce, ale inne kraje także mają swoje odmiany tego święta. We Włoszech odbywa się ono pod nazwą Giovedi Grasso, a w Niemczech jako Weiberfastnacht. W obu z tych świąt ważną rolę pełnią przysmaki, dokładnie tak jak w przypadku Tłustego Czwartku.
Czy macie jakieś ulubione przepisy związane z tym świętem? Wolicie pączki czy faworki?
Zapraszamy do komentowania na Facebooku:
https://www.facebook.com/davincihighschool/photos/a.238078147145257/734034434216290/